Chaffinch

(Fringilla coelebs)

Alert Status: Green
Identifying Features: Double white wing bars; male has a pinkish-peach breast with a blue-grey crown & nape. Female has grey-brown underparts
Average Length: 14.5 cm
Average Lifespan: 3 Years
Average Wingspan: 24.5-28.5 cm
Beak type: Seeds

Feeding:
Natural: Seeds, beech-masts & grain
How to feed: Ground feeders & bird tables
What to feed: Mixed seeds, sunflower hearts, peanut granules

Nesting: In a fork of trees or shrubs; cup nest made of moss, grass, feathers & hair bound with spiders' webs
Where to see: Widespead across the UK; usually found in hedgerows, woodlands, fields & parks

Chaffinch song by david m, Xeno-canto.mp
00:00 / 00:51
01379 641715
Email us:
dawn-chorus@songbird-survival.org.uk
PO Box 311, Diss, IP22 1WW

Follow Us

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram

Already subscribed? 

Update your details here:

SongBird Survival. A Company limited by guarantee and not having a share capital. Registered in England no 4078747. Charity No: 1085281